Våpenbrødre - E.B. Sledge

Våpenbrødre

By E.B. Sledge

  • Release Date: 2011-05-10
  • Genre: Biographies & Memoirs

Description

E.B. Sledges øyenvitneskildring fra kampene på Stillehavsøyene Peleliu og Okinawa står igjen som en av de virkelig store klassikerne fra annen verdenskrig. Steven Spielberg og Tom Hanks' nye TV-serie The Pacific er i stor grad basert på denne boken, og forfatteren er den samme Sledge som har en fremtredende rolle i serien.

I 1944 kjempet den unge soldaten fra Alabama i en av krigens mest berømte marineavdelinger. Selv etter intens trening ble han sjokkert over å bli kastet inn i slaget om Peleliu, der «verden var et mareritt av flammer, eksplosjoner og geværskudd». Idet han ankom helvetet på Okinawa, var han allerede en krigsveteran, uten panikk, men fortsatt fylt av frykt.

Våpenbrødre beskriver Sledges erfaringer fra den brutale Stillehavskrigen på en ærlig og usentimental  måte. Her skildres det som reddet, truet og forandret hans liv.

Sagt om Våpenbrødre:

«En klassiker ... av all litteratur om annen verdenskrig finnes det ingen memoarer skrevet mer ærlig, realistisk eller gripende. Dette er ekte vare, den virkelige krigen: usminket, brutal, uten et snev av sentimentalitet eller skjult patriotisme, en inderlig skildring av hvordan denne krigen faktisk må ha vært for de som deltok.»
Ken Burns (skaperen av dokumentarserien The War)

«Det finnes noen glimrende memoarer fra det voldsomme slaget om Okinawa, men E.B. Sledges er de klart mest uforglemmelige.»
The Wall Street Journal

Comments